Apel za aboliciju prostitucije u Hrvatskoj prema nordijskom modelu

Apel za aboliciju prostitucije u Hrvatskoj prema nordijskom modelu

Ovaj Apel je upućen svim parlamentarnim strankama u Hrvatskoj, a inicijativu mogu podržati sve građanke i građani, kao i zainteresirane organizacije putem PETICIJE.

Poštovane i poštovani,

 budući da su mnoge stranke u predizborno vrijeme javno izražavale potporu ženama i feminističkoj borbi, apeliramo na sve spomenute stranke i žene u Saboru Republike Hrvatske, da u svoj politički aktivizam i programe stranki uvrstite i prijedlog zakona o suzbijanju prostitucije prema nordijskom modelu koji podrazumijeva jasnu osudu glavnih krivaca za ovaj ekstreman oblik degradacije i eksploatacije žena i djece kao i potpunu dekriminalizaciju žrtava i program pomoći u izlasku iz prostitucije. Prema svim istraživanjima većina prostituiranih žena želi izaći iz prostitucije, ali im je izlazak otežan višestrukim razlozima, prvenstveno psihičkom nestabilnošću vezanom za proživljenu traumu i ovisnost koja redovito prati prostituciju i nedostatkom socijalnih uvjeta – ekstremnim siromaštvom i nedostatkom socijalne podrške i minimalne sigurnosti.

Osim lošim zakonskim okvirom, položaj žena u prostituciji i rizik od prisile na prostituciju u Hrvatskoj je dodatno povećan nepovoljnom ekonomskom situacijom te činjenicom da je Hrvatska tranzitna država kroz koju prolaze rute za trgovinu ljudima u svrhu prostitucije iz siromašnih zemalja Istočne Europe u bogate Zapadnoeuropske države, prvenstveno Njemačku, koja je zbog potpune legalizacije prostitucije zaradila status bordela Europe. U Njemačkoj legalizacija prostitucije nije dovela do smanjenja kriminaliteta i poboljšanja sigurnosti i uvjeta žena u prostituciji, već je naprotiv rezultirao spregom kriminala, prostitucije i trgovine ljudima. Svjedočanstva žena iz njemačkih bordela otkrivaju beskrupuloznost i ekstremnu eksploataciju koja se događa de facto pod patronatstvom države. Narav veze politike i prostitucije u Hrvatskoj najbolje se vidi na slučaju štićenica doma za maloljetnike u Osijeku koje su bile podvođene za seksualno zlostavljanje od strane lokalnih moćnika i političara koji su ostali nekažnjeni i neokrnjenog ugleda, dok su djevojke ostale s traumom i velikim rizikom ostanka u prostituciji u koju su ih kao maloljetnice bacili oni koji su se trebali brinuti za njih.

Kao i u ovom primjeru, tako i inače prema poznatim statistikama žene u prostituciju najčešće ulaze kao maloljetnice i to nakon što su pretrpjele obiteljsko zanemarivanje, zlostavljanje, često i seksualno zlostavljanje i incest te prostitucija za te žene predstavlja produžetak preživljene traume koja nerijetko kao posjedicu ima i manjak samopoštovanja, ponavljanje traumatizirajućeg iskustva kao i osjećaj manje vrijednosti i ideju da „samo zato i služe“ i da „ne zaslužuju ništa bolje“. Takvim ženama je potrebna psihološka i socijalna pomoć, a ne ponavljanje traumatizirajućeg seksualnog nasilja kojem su nužno u prostituciji izložene.

Također, smatramo da se svaka politička platforma koja beskompromisno podržava ideju jednakosti spolova, mora jasno odrediti prema instituciji koja takvu jednakost suštinski onemogućuje – nema jednakosti među spolovima dok muškarci mogu kupovati tijela žena i nekažnjeno prakticirati nasilje protiv njih, ako je plaćeno i tarifirano silovanje legalizirano ili ako se krivnja i odgovornost svaljuju na žrtve.

Kao što vam je vjerojatno poznato, nordijski model izvlačenja žena iz prostitucije mora sadržavati četiri bitne točke: 

  1. dekriminalizaciju osoba u prostituciji, 
  2. kriminalizaciju i ozbiljno kažnjavanje svodništva i trgovine ljudima, te penalizaciju klijenata uz jasnu svijest o njihovoj odgovornosti,
  3. edukaciju o jednakosti spolova koja bi trebala ući i u školski kurikulum i koju bi trebali podržati javni mediji, 
  4. sustavnu socijalnu i psihološku podršku žrtvama pri izlasku iz prostitucije. 

 

Treba imati na umu i da su migrantkinje posebno izložene opasnosti od prostitucije te da njima treba olakšati dobivanje vize.

Bitno je istaknuti da afirmaciju nordijskog modela aktivno suzbija moćan svodnički lobi koji istovremeno velike svote ulaže u lobiranje za legalizaciju prostitucije. Legalizacija prostitucije uključuje i dekriminalizaciju svodnika koji se mogu predstavljati kao seksualni radnici.  Kod svodničkog lobija radi se o krupnom kapitalu koji je u sprezi s podzemljem i mafijom, a vrlo velik utjecaj ima na televiziju i medije. Na žalost, lobiranje je već oblikovalo javno mnijenje, te su mitovi o prostituciji kao „najstarijem zanatu“ i legalizaciji kao načinu zaštite prostituiranih osoba vrlo rašireni i uobičajeni. Nadamo se da vi nećete podleći pritiscima, ucjenama i mitu svodničkog lobija, nego da ćete, prema vlastitim proklamiranim načelima i temeljnim dužnostima, stati u obranu najranjivijih, a to su višestruko istraumatizirane, zlostavljane, silovane žrtve prostitucije.

Napominjemo da upravo uz ovakvu argumentaciju uvođenje abolicionističkog (nordijskog) modela podržava i Pravobraniteljica za ravnopravnost spolova, kao i Europski ženski lobi, te ju već odavno zagovaraju i udruge civilnog društva kao što su Ženska mreža Hrvatske i platforma PETRA. Smatramo da je zaštita žena od prostitucije točka oko koje bi se trebale složiti i feministkinje i svi oni s ljevice koji tvrde da podržavaju emancipaciju žena te osuđuju svaki oblik eksploatacije ljudskih bića kao i svi sa desnice koji tvrde da zastupaju kršćanske vrijednosti i zalažu se za dostojanstvo žena. To bi trebala biti točka oko koje se i ljevica i desnica mogu dogovoriti u korist žena za koju deklarativno svi posebno brinu barem u tekstovima vlastitih predizbornih programa. 

Femrevolt

Inicijativu podržavaju:

Centar za građansku hrabrost

Ženska mreža Hrvatske

platforma PETRA

Tagovi: peticija, prostitucija, nordijski model