Demanti VoxFeminae

Demanti VoxFeminae

Asja Bakić je na portalu VoxFeminae 29.12.2020. u tekstu "TERF: radikalna desnica u feminističkom ruhu" iznijela niz neistinitih teza, partikularnih i jednostranih prikaza događaja i manipulativnih i nesuvislih usporedbi kojima demonizira radikalne feministkinje generalno i posebno članice neformalne skupine Femrevolt pri čemu je imenovala i jednu članicu, Marijanu Bijelić. Iako je u tekstu ograničenog opsega teško logički koherentno ukazati na stupanj nebuloznosti tvrdnji koje Bakić iznosi, pokušat ćemo.

Spisateljica tako rodno kritičnu poziciju, odnosno kritiku roda kao hijerarhijskog sistema kojim se uspostavlja muška dominacija nad ženama i koja je temelj kritike društva feministkinja drugog vala naziva doslovno antifeminističkom i, da apsurd bude veći, takvu poziciju poistovjećuje s fašizmom. Ako teze Asje Bakić u navedenom tekstu dovedemo do njihovih konzekvenci, moramo zaključiti da je feminizam drugog vala zapravo fašizam kao i sve međunarodne povelje o ljudskim pravima koje prihvaćaju definiciju roda koja proizlazi iz teorijskog rada feministkinja drugog vala. Naime, upravo zahvaljujući ovakvoj feminističkoj kritici roda ovaj pojam susrećemo u općeprihvaćenim dokumentima o ljudskim pravima žena, kao što je npr Istanbulska konvencija koja kaže: 

 „ Rod označava društveno oblikovane uloge, ponašanja, aktivnosti i osobine koje određeno društvo smatra prikladnima za žene i muškarce.“

 Iz te definicije proizlazi jasan stav da je rod društveno konstruirana uloga i propisano ponašanje koje može biti u suprotnosti sa osobnim razvitkom i slobodom pojedinca.

Čini se da je prema Bakićinoj ideologiji, i Istanbulska konvencija transfobna, a time i fašistička. Ne sjećamo se da je protestirala protiv ratifikacije iste.

I tu nije kraj apsurdima, Asja Bakić tako neke elemente kritike roda radikalnih feministkinja, odnosno članica Femrevolta i Marijane Bijelić osobno poistovjećuje s politikom koju simbolizira lik Željke Markić. Koliko je takva optužba onkraj pameti, govori i činjenica da su na portalu narod.hr u vlasništvu Željke Markić višekratno objavljivani tekstovi u kojima se ocrnjuje Marijana Bijelić dok se ispod samih tekstova dopuštaju komentari koji sadrže evidentan govor mržnje. Logička greška za kojom Bakić i slični/e ovdje posežu sastoji se u izjednačavanju dvaju suprotstavljenih pogleda na teorijski pojam roda – dok klerikalni konzervativci, koje ovdje simbolizira lik Željke Markić, žele prohibirati naziv i koncept roda i prikazati zatečene odnose žena i muškaraca u društvu kao prirodne i doslovno Bogom dane, poistovjećujući ih s biološkim spolom, rodno kritične feministkinje itekako priznaju da rod kao hijerarhijski režim u službi eksploataciji žena i muške dominacije postoji i bore se za njegovo dokidanje, odnosno skraćeno: dok konzervativci proskribiraju termin roda kako bi onemogućili kritiku društvene realnosti koju termin imenuje, rodno kritične feministkinje koriste termin rod kako bi opisale logiku potlačenosti žena na kojoj bi temeljile svoju borbu za njezinim ukidanjem.

Nadalje, Bakić ponavlja standardnu optužbu da rodno kritične feministkinje definicijom žene kao odrasle ljudske osobe ženskog spola svode na spol, dok je iz same definicije jasno da se na spol svodi razlika između žena i drugih ljudskih osoba (differentia specifica), dok generički pojam ljudske osobe ostaje kao dio definicije i vrijedi podjednako za žene, muškarce i interspolne osobe. Definiranje razlike između žena i drugih ljudskih bića ne znači svođenje žena na tu razliku (isticanje specifične razlike ne potire rodni pojam) i ovako gruba logička pogreška upućuje ili na generalni problem s logičkim mišljenjem ili namjerno izvrtanje činjenica.

Bakić nadalje nadahnuto piše da nije lažov, ali da je Femrevolt “samo na papiru neformalna grupa, a ustvari organizacija”. S obzirom na to da Femrevolt nije formalna organizacija i ne djeluje u sustavu NVO-a, stranki i bilo kojih drugih organizacija u Republici Hrvatskoj, što je provjerljivo u javno dostupnim registrima istih, Asja Bakić možda nije lažov, ali jest de facto – lažljivica.

Bakić također laže kada spominje “žustre rasprave” koje su navodno vođene na MUF-u sa članicama Femrevolta. Rasprava nije bilo jer su članice Femrevolta na MUFu blokirane nakon samo jednog komentara ispod jednog članka u kojem su iznešene dubiozne trvdnje o Andrei Dworkin, te su iste ispraćene najvulgarnijim mizoginim pogrdama u već poznatom Bakić-seksizmom-protiv-žena-stilu.

Bakić u ranijoj maniri opet interpolira laž proširujući ju insinuacijom da Femrevolt i CŽS dijele istu adresu, navodeći čitateljice na zaključak da naša grupa ima formalno veze sa Centrom za ženske studije, ili možda da su u Centru zaposlene neke od članica Femrevolta - obje tvrdnje su potpuna izmišljotina i plod iste mašte u kojoj je feminizam fašizam.

 Iako Bakić svojim neartikuliranim i skandaloznim atakom na barem polovinu feminističke scene, te mnoge osvjedočene borkinje protiv fašizma, nacionalizma i (klerikalne) desnice, itekako daje materijala desnici za likovanje i daljnje osnaživanje, da ne spominjemo Bakićinu ideološku dezorijentaciju koja joj ne omogućuje razlikovanje lijevih od desnih (uobičajena boljka liberala), ona ipak inzistira da “iz ljevice treba očistiti kukolj”, te navodi da je “Radnička fronta već maknula iz svojih redova osobe za koje je shvatila da pod krinkom feminizma guraju transfobne ideje. Dio tih osoba aktivan je u Femrevoltu.”

Tu se opet radi o radikalnoj reinterpretaciji stvarnosti ne bi li se bolje uklopila u Bakićinu teoriju zavjere. Dvije članice Femrevolta jesu bile i višegodišnje članice Radničke fronte, no iste nisu nikada bile “maknute” iz partijskih redova, a pogotovo ne zbog “transfobnih ideja” o kojima Bakić mašta. To je nedavno potvrdio i Mate Kapović na Twitteru izjavivši da navedene članice “nisu nikada ništa govorile protiv trans osoba”. Osim toga, žalosno je da samoprozvana feministica Bakić nije upoznata sa Osmomartovskim proglasom o izlasku iz Radničke fronte u kojem su jasno opisani razlozi samovoljnog izlaska trećine članica (uključujući i te dvije članice Femrevolta) iz iste 2019. godine i to, između ostalog, zbog teških optužbi za seksizam i elitizam u navedenoj partiji, što Bakić očigledno niti malo ne uzbuđuje.

Ako uopće postoji mogućnost da Bakićine teze o fantomskoj desnoj uroti budu još apsurdnije, to ipak dokazuju brojne suradnje koje Femrevolt ostvaruje sa mnogim lijevim akterima, osim spomenute Radničke fronte, tu je i SRP na čijoj se izbornoj listi na prošlogodišnjim izborima našla naša članica, Marks21, Marksistička organizacija Crveni, te da smo na prošlogodišnjim izborima iznijele i vlastiti politički program pod nazivom “Feministički socijalizam” u okviru kojega se vrlo lako može istražiti raspon naših društvenih aspiracija.

 Bakićino proizvoljno etiketiranje, a time i obesmišljavanje pojmova kao što su feminizam, kritika roda, fašizam, ljevica i desnica, smatramo izrazito opasnom pojavom, te stoga zahtijevamo objavu demanta tog teksta i ozbiljniji kritički pristup sadržajima koji se objavljuju na ovom portalu.

Femrevolt

***

VoxFeminae.net je odbio objaviti ovaj demanti.

Tagovi: demanti, rod, ljevica, aktivizam, trans aktivizam

Povezani članci

Kako urazumiti histerične feministkinje?

Kako urazumiti histerične feministkinje?

U ovom tekstu osvrnut ću se na dva članka s portala Libela izravno usmjerenih na ocrnjivanje radikalno-feminističke kritike transrodnog aktivizma kao i organizacije Femrevolt.

Rodni oksimoronizam: kad afirmacija postane abolicija

Rodni oksimoronizam: kad afirmacija postane abolicija

U zadnje se vrijeme na ex-Yu lijevoj teorijsko-polemičkoj sceni sve češće proziva i kritički osvrće na ‘transfobni’, mahom radikalni feminizam, ili, u pretencioznijim slučajevima, njegove marksističke…