Femrevolt u 2019.

Femrevolt u 2019.

Drage sestre i prijateljice Femrevolta, dragi saveznici, s velikim se zadovoljstvom moramo osvrnuti na godinu iza nas, jer je za našu organizaciju bila prepuna aktivnosti, pa i uspjeha.

Godinu smo započele antifemininom intervencijom na skulpturi “Krinolina ljubavi” u Varaždinu, a akcija je popraćena i tribinom “Estetika patrijarhata” na kojoj je izlagala i naša članica. Prvi put smo spomenute kao organizacija i u mainstream medijima, povodom te intervencije.

Intervencija na javnoj skulpturi Ivana Meseka "Krinolina ljubavi" u Varaždinu sastojala se od vješanja krvavih krpa i paljenja lučica u znak sjećanja na žene žrtve standarda ljepote. Na licu mjesta smo priložile i ovaj tekst:
“Standardi ljepote preciziraju odnos koji individua smije imati sa svojim tijelom. Oni propisuju njenu pokretnost, spontanost, stav, ograničavaju načine upotrebe vlastitog tijela. Oni točno definiraju dimenzije fizičke slobode.
Standardi ljepote imaju i psihološki efekt na žene jer je odnos između fizičke slobode i psihološkog razvoja, intelektualnih mogućnosti i kreativnih potencijala - neraskidiv.” Andrea Dworkin

"Krinolina ljubavi" dobro ilustrira žensku potčinjenost kroz štetne kulturne prakse koje uključuju odjeću koja onemogućuje slobodu kretanja (korzet, krinolina), te je primjereno i prikazivanje takve odjeće kao metalnog kaveza. Indikativan je i izostanak subjekta, odnosno žene, pa umjesto zatočenice nalazimo tek prazan prostor - zato što ona nema identitet, zato što joj ne želimo vidjeti lice, ili zato što je uspjela pobjeći?
Ljubavni lokoti okačeni na takvu konstrukciju dodatno potcrtavaju temu - mjesto ženske borbe je kuća, je patrijarhalni brak."

Nadalje, sudjelovale smo u osmomartovskom Noćnom maršu u Zagrebu, sa velikim transparentom “Revolucija će biti ženska ili je neće biti”, što je slogan koji nam je osobito drag jer vrlo jasno odražava naše politike.

Na dan marša je i grupa feministkinja i članica Radničke fronte (među kojima su bile i dvije članice Femrevolta) napustila stranku zbog seksizma, prilikom čega je napisan i Proglas o izlasku iz Radničke fronte, kasnije objavljen na ovome portalu.


Uslijedilo je i sudjelovanje na regionalnom okruglom stolu na temu ratnog silovanja u Zagrebu, gdje smo dobile podršku mnogih sestara iz regije, naročito Srbije, te smo se povezale i nastavile suradnju.


U svibnju smo sudjelovale u mirnom prosvjedu protiv Hoda za život, te je tom prilikom jedna od naših članica i uhapšena.

Ljeto je također bilo vrlo radno, spojile smo se sa “Ženama s interneta” iz Srbije, pokrenule vlastiti portal i objavile Deklaraciju o spolno utemeljenim pravima žena na hrvatskom jeziku, te postale i službene predstavnice Deklaracije u Hrvatskoj.


Sudjelovale smo i na sastanku o Feminističkom strateškom promišljanju, održanom u Zagrebu u rujnu, gdje smo imale priliku izložiti svoj doživljaj tretmana radikalnog feminizma na domaćoj feminističkoj sceni i istaknuti nedostatno i/ili pristrano obrađivanje tema koje su nam od posebne važnosti, poput prostitucije, surogat-majčinstva i roda, na feminističkim portalima, ali i u medijima općenito.

Kao podršku velikom prosvjedu Pravda za djevojčice, napravile smo i istaknule i vlastiti transparent “Ženski sud za muško nasilje”.

Godinu smo zaključile projektom “Feministički kalendar”, nadamo se - korisnom referentnom točkom za analizu feminističkog historijata kod nas, a i šire.
Uz sve to, marljivo smo pisale statuse na Facebooku i nastojale obraditi sve goruće teme i događaje iz radikalno-feminističke perspektive. 

Napadali su nas također, uglavnom sa lijevih, liberalno-feminističkih i aktivističkih medija, ali smo i znatno proširile članstvo i stekle puno novih sljedbenica.

Dobile smo i podršku mnogih feministkinja i organizacija iz Slovenije, Hrvatske i Srbije, ali i Ujedinjenog Kraljevstva i SADa.

Posebno se zahvaljujemo Neli Pamuković, Katarini Vidović, Lepi Mlađenović, Sajber Vanderlast, Mojci Dobnikar i Milošu Uroševiću na podršci i suradnji!
Hvala i svima ostalima na podršci i priključite nam se jer smo još uvijek jedina radikalno-feministička organizacija na području bivše Jugoslavije i jer ovu borbu neće i nema voditi tko drugi osim nas - žena!



 

Tagovi: aktivizam