Izjava povodom ukidanja mjere roditelj-odgajatelj u Zagrebu

Izjava povodom ukidanja mjere roditelj-odgajatelj u Zagrebu
Prosvjedna akcija pod nazivom Majčinski rad je rad! održana je 16.11.2021. ispred zgrade Gradskog poglavarstva u Zagrebu.
 
Prosvjednom akcijom htjele smo prvenstveno pružiti podršku i izraziti solidarnost prema korisnicama mjere, ali i apelirati na gradske vlasti da revidiraju odluku o smanjenju i ukidanju mjere. To činimo zato jer smatramo da je majčinski rad doista rad, i to takav da žene globalno, pa i u Hrvatskoj, stavlja u neravnopravan položaj na “tržištu rada” i samim je time jedan od glavnih uzroka ekonomske i društvene nejednakosti žena što dokazuju i brojne studije
Takav društveni položaj majki obeshrabruje žene na majčinstvo, te se one uslijed diskriminiranosti na tržištu rada u vidu ugovora na određeno, nižih plaća, nižih mirovina, nezaposlenosti itd. sve rjeđe i sve kasnije odlučuju na rađanje, a to su neke feministkinje prepoznale i kao “štrajk rađanja”.

Budući da društvo nije održivo bez novih ljudi, smatramo demografske politike (baš kao i one zelene) od dugotrajnog i ključnog društvenog i feminističkog interesa, te apeliramo na cjelokupnu političku scenu da se uključi u rješavanje tog problema, a gradsku vlast na odgovorno postupanje prema majkama i djeci jer majke i djeca ne smiju biti kolateralne žrtve kratkovidnog politikantstva i mjera štednje!

Iako mjeru roditelj-odgojitelj ne smatramo savršenom (pogotovo s obzirom na zabranu zasnivanja radnog odnosa tijekom korištenja iste, a time i upisivanja djece u vrtić), mjera je ipak rasteretila mnoge žene i njihove obitelji egzistencijalne neizvjesnosti kojoj su izložene, kao i materijalne ovisnosti o supruzima što je najčešći uzrok ostajanja u braku sa nasilnim partnerima.

Smatramo nedopustivim da se ukida važna socijalna mjera (jer ova mjera jest i socijalna), a da se prije toga nije čak niti ušlo u dijalog sa socijalnim partnericama korisnicama mjere, a kamoli razvilo detaljan plan i program koji bi korisnicama nadomjestio ukinuto! Umjesto toga tek se nagovještava planiranje izgradnje novih vrtića, što pozdravljamo, a sve ostalo prepušta “tržištu rada” kao ultimativnom i objektivnom regulatoru, što je u potpunoj suprotnosti sa svim lijevim načelima.
Osim toga, neodgovorna komunikacija o mjeri gradskih vlasti, pa i cjelokupne platforme Možemo i SDP-a je omogućila žestoke provale mizoginije i otvorenih izraza mržnje i prezira prema majkama, rasizma, te atmosferu linča korisnica mjere na društvenim mrežama.

Pravo na dostojanstveno majčinstvo i sretno djetinjstvo ne smije biti zagarantirano samo onima privilegiranima po ekonomskoj i etničkoj liniji, dok se siromašne i pripadnice manjina tretira kao društvene parazite!

Ne pristajemo na to!
 
FEMREVOLT
 

Tagovi: majčinstvo, neplaćeni ženski rad, aktivizam

Povezani članci

Surogat materinstvo - intervju s Jennifer Lahl

Surogat materinstvo - intervju s Jennifer Lahl

Femrevolt prenosi, u transkribovanoj i prevedenoj formi, intervju sa Jennifer Lahl, osnivačicom i predsednicom CBC, Centra za bioetiku i osobom iza kampanje Stop Surrogacy Now. Ispred Femrevolta, razgovor…

Priopćenje o podršci novinarki Jeleni Jindri i ženama žrtvama sustava

Priopćenje o podršci novinarki Jeleni Jindri i ženama žrtvama sustava

U ime Femrevolta izražavamo veliku podršku novinarki Jeleni Jindri i svim ženama, majkama, žrtvama sustava umreženog tako da radi za korist i interes moćnih i bogatih koji su najčešće muškarci.