Ona od jutra nije stala

Ona od jutra nije stala

Surfajući internetom, naišla sam na Youtube kanal jedne Hrvatice koja je snimala što sve jede u danu. S obzirom da se (kao i svi) trudim hraniti zdravije, a da je u videu prikazano punog šarenog povrća, odlučila sam pogledati još nekoliko njezinih videa. Jedan od njih je vlog (video blog) o njezinom uobičajenom danu – što radi od jutra kada se probudi, kakva joj je jutarnja rutina, odlazak na posao, dolazak doma s posla, kuhanje večere, pospremanje, večernja rutina i spavanje. Youtuberica živi sa suprugom i malim psom. Osim puno zdravog povrća i voća, vidjela sam početak i kraj dvije radne smjene, one na poslu i one doma.

Iako njezin suprug radi od doma, ona je ta koja pravi večeru čim dođe kući, baš kao i snack prije nje. Dok je radila snack i večeru, oprala je i obrisala suđe barem sedam puta. Suprug joj nije pomogao ni u čemu. On je išao u šetnju sa psom, dok su se njoj prsti smežurali od toliko pranja. Jedna od rečenica koja me je jako rastužila jest kako ima najdražu seriju koju voli gledati na Netflixu, ali da često nema vremena za opuštanje i gledanje serije. Odrasla žena u tridesetima ili četrdesetima, koja je financijski neovisna, nema pola sata u danu za sebe. Odmah mi je palo na pamet da je super to što nema djecu jer bi s njima imala još više posla. Visoka, komunikativna, simpatična, radišna žena nakon posla dolazi kući gdje ju čeka još posla.

Nisam mogla prestati gledati njezine videe. Bila sam tužna i ljutita, s depresivnom mišlju 'jesu li ovo zaista ljubav i brak' u znaku upitnika. Bilo mi je čudno gledati njihov život – okrugli suprug koji radi od kuće, nakon čega odmara, i njegova vitka, sportski građena supruga, za koju nema odmora. Što imaju zajedničko, kakav je on zapravo, što joj pruža i daje? Kupuje li joj prekrasne poklone kao znak zahvalnosti? Diže li joj samopouzdanje svaki dan?

Svršava li ona svaki put kada su intimni?

Pitanja su se rojila u mojoj glavi, dok je ona čistila ribu i krumpire. Nisam ju više mogla gledati. Htjela sam pročitati komentare ispod njezinih videa, morala sam vidjeti što druge žene imaju za reći nakon gledanja ove torture. Umjesto mog lajkanja feminističkih poklika u komentarima, uslijedio je još jedan šok. Sve te žene, stotine i tisuće žena naše regije, davale su joj komplimente. Kako je divna, kako je krasna, kako je njezin suprug sretan što ju ima, više žena se treba ugledati na nju... ona je prava žena, a ne pomodarka.

Pomodarka je, znači, žena koja radi što hoće i kada hoće, koja odmara svoje umorno tijelo i umorni duh. Prava žena, za razliku od pomodarke, zna da je muškarac (i obitelj!) centar njezinog života, centar kojemu će služiti do zadnjeg daha. Pa dobro, ŠTO TOČNO žene imaju od toga? Osim činjenice da se mogu pohvaliti drugim (single) ženama da imaju supruga, što imaju od svog tog posla? Sumnjam da ih supruzi zbilja nagrađuju pažnjom, riječima i poklonima. Ne mislim da za svaki rođendan i Božić dobiju komad zlatnog nakita. Znam da ne svršavaju svaki puta kada i on svrši.

Lagala bih kada bih rekla da nikad nisam vidjela nešto slično. Gledala sam majku kako radi ovu istu stvar godinama, kada nakon osmosatnog radnog dana dolazi doma na drugu smjenu. Često bi rekla da od jutra nije stala. Nije mi bilo jasno što to znači sve dok nisam odrasla. Sjećam se da, čak kada bi tata htio nešto napraviti za stan, u tipu kuhanja, pranja ili čišćenja, kudila bi ga i govorila kako ona to može brže i bolje obaviti. Sada kada je u šezdesetima, tijelo joj je umorno i treba joj pomoć. Djeca su odletjela iz gnijezda, a tata se navikao da netko radi sve već desetljećima. Što će sada?  

Rutinski poslovi, svakodnevni poslovi i briga o djeci su poslovi koje dominantno obavljaju žene. Ti su poslovi po prirodi takvi da izoliraju žene, da su neplaćeni i nisu u doticaju sa sferom dokolice kao što je to slučaj s nekim od muških poslova koji to jesu. Ono što žene najčešće doživljavaju kao negativne posljedice sukoba obiteljskih i poslovnih obaveza su usporavanje karijere, primoranost da odustanu od prihvaćanja napredovanja, odlaske na stručna usavršavanja i putovanja.

Dijeljenje kućanskih poslova vrlo je neujednačeno i stavlja žene u nepovoljniji položaj u smislu razvijanja i korištenja svog punog potencijala u svijetu rada. Smatram da pravilnim odgojem djece možemo stvoriti nove generacije koje će se zajedničkim snagama obavljati kućne poslove i koje će zajedno podizati i odgajati djecu, bez toga da žene žrtvuju svoje karijere i zdravlje.

A. Horvat

Ilustracija: France Corbel

Tagovi: a.horvat, neplaćeni ženski rad, brak, heteroseksualnost

Povezani članci

Mogu li muškarci uistinu biti feministi?

Mogu li muškarci uistinu biti feministi?

S obzirom na neobično visok broj muškaraca koji se kingkongovski busaju u prsa da su feministi, logično je pomisliti da se smanjio broj ubijenih žena, prebijenih žena, žrtava obiteljskog nasilja te da…

Koliko iskrenosti je previše iskrenosti?

Koliko iskrenosti je previše iskrenosti?

Nedavno sam pročitala članak o muškarcu koji se požalio da je njegova djevojka bila previše iskrena s njime o seksualnom aspektu njihove veze. Njezina iskrenost, o tome da ne svršava jednako s njime kao…