Peticija za spas ženskog sporta

Peticija za spas ženskog sporta

Femrevolt podržava svaku inicijativu koja podupire pravo žena na pošteno sportsko natjecanje i jednak pristup sportu kakav imaju muškarci. Stoga smo potpisale i ovu peticiju naslovljenu Međunarodnom olimpijskom odboru koji je 2015. donio odluku da muškarci koji godinu dana uzimaju hormonsku terapiju za afirmaciju ženskog rodnog identiteta imaju pravo natjecanja u ženskim kategorijama na Olimpijskim igrama.

Save Women's Sports je inicijativa za spas ženskog sporta od uključivanja muškaraca.

Tekst peticije upućene Međunarodnom olimpijskom odboru glasi:

Poštovani Međunarodni olimpijski odbore,

Mi, nižepotpisani, predstavljamo međunarodnu koaliciju ženskih organizacija, sportaša/ica i onih koji podržavaju sportašice koje smatraju da se sportaši ne bi trebali natjecati u ženskim sportovima. 

Smjernice o kvalifikacijama za transrodne osobe dogovorene na sastanku 2015., koje dozvoljavaju muškarcima koji se identificiraju ženama pristup ženskim kategorijama - neprihvatljive su. Jednostavno smanjenje razine testosterona u trajanju od jedne godine ne negira mušku prednost pred sportašicama.

Dozvola sportašima da se samoidentificiraju kao natjecateljice je neodgovorno, nemarno i opasno. Prihvaćanjem smjernica o transrodnim osobama iz 2015. napustili ste svoju dužnost da štitite sigurnost i integritet žena i ženskih sportova. To predstavlja tešku diskriminaciju protiv žena utemeljenu na spolu. Muškarci se ne bi trebali natjecati u ženskim sportovima.

Odgađanje Igara 2020. uslijed pandemije korona virusa predstavlja jedinstvenu priliku da ponovo razmotrite smjernice o sudjelovanju transrodnih osoba.

Zahtijevamo, u svrhu legitimiteta sporta, da ukinete smjernice o transrodnim osobama iz 2015. za Tokyo 2020. (koji će se održati 2021.), te nastavite s temeljitim, uravnoteženim i ravnopravnim savjetovanjima o sudjelovanju u ženskim sportovima.

Sa štovanjem,

link na PETICIJU

Tagovi: aktivizam, rod, trans aktivizam, peticija