Priopćenje o podršci novinarki Jeleni Jindri i ženama žrtvama sustava

Priopćenje o podršci novinarki Jeleni Jindri i ženama žrtvama sustava

U ime Femrevolta izražavamo veliku podršku novinarki Jeleni Jindri i svim ženama, majkama, žrtvama sustava umreženog tako da radi za korist i interes moćnih i bogatih koji su najčešće muškarci.

Budući da smo pomno pratile članke u serijalu Sustav za zaštitu ili zlostavljanje djece od kada su počeli izlaziti na H-alteru, a i da smo same često ukazivale na brojne propuste sustava i njegov rad u korist muškaraca, kao i na zloupotrebu sustava za provedbu muškopravaške agende, izuzetno nam je drago da su se te indicije konačno analizirale i da je novinarki Jindri uspjelo ono na što već dugo vremena čekamo - skretanje pažnje javnosti i dubinska analiza fenomena, kao i stanja centara koji se navodno bave zaštitom djece i žrtava nasilja.

Iako smo donekle bile upućene u probleme tog sustava, čitanje Jindrinih izvrsnih tekstova svejedno je djelovalo otrežnjujuće i rasvijetlilo niz do sada potpuno nepoznatih i nerazjašnjenih aspekata, a pogotovo je zadnji, odnosno deseti članak pomogao da povežemo točkice.

Sramotna povezanost Poliklinike za zaštitu djece i mladeži i njenih glavnih akterica s najcrnjom desnicom i njihovim bardom Milanom Bandićem ipak je šokantna, koliko i nevjerovatna. No, umreženost cijele jedne strukture organizacija i prisutnost različitih spomenutih akterica i u nevladinim organizacijama, pa i u feminističkim medijima, govori nam puno o tome koliko je za feministički aktivizam važno da djeluje uvijek odozdo i da konstantno bude sumnjičav prema svakoj vrsti establišmenta, te da se ama baš nikada ne da impresionirati bilo klasnim pozicioniranjem pojedinki, bilo njihovim akademskim statusom, bilo društvenim “cloutom” koji su oko sebe stvorile akonto spomenutog.

Pojedinke koje dolaze s pozicija moći u muškom kapitalističkom sustavu nikada ne mogu raditi u korist onih ranjivih na kojima se slamaju batine, žena koje nikada nisu dobile priliku stvoriti karijeru, završiti studije u Velikoj Britaniji ili jednostavno imati stalan posao, žena kojima je oduzeto čak i pravo na majčinstvo.

Femrevolt smatra da su prava i interesi djece neodvojivi od prava i interesa žena i svaki pokušaj da se ta prava prikažu kao konfliktna smatramo apsolutnim atakom na feminističku borbu i neprijateljskom akcijom.

Doktrinu “otuđenja djeteta” smatramo par excellence primjerom provođenja muškopravaške (aka patrijarhalne) ideologije, jer najbolje dočarava kako se pseuodoznanstvenim konceptima, ako to samo odgovara materijalnim interesima establišmenta, može uspješno diskriminirati i raditi ogromnu i nepopravljivu štetu najranjivijima - ženama i djeci.

Ova borba za spašavanje žena iz ralja svih mogućih koncepata koji relativiziraju oslobođenje žena kao esencijalnu borbu za društvenu jednakost i pravdu, koji relativiziraju i samo postojanje žena kroz zamagljivanje činjenica o materijalnosti našeg spola i našeg potlačenog društvenog statusa koji je njime uvjetovan, istovremeno magli i činjenice o muškom nasilju, muškoj privilegiji, pa i samom sustavu muškog supremacionizma, razarajući svaki koristan feministički koncept i pojam.

Femrevolt je kao organizacija i sam bio na udaru jedne od akterica spomenutih u posljednjem Jindrinom članku koja nas je vrlo žustro osuđivala za “desničarenje” i “fobiju” i to putem feminističkih platformi poput Libele bez ikakvih dokaza, a kamoli smisla. Već smo tada ukazivale na zloupotrebu fonda namijenjenog poticanju društvenog pluralizma u svrhu ušutkivanja i difamiranja feministkinja, te korištenje vlastitog privilegiranog društvenog statusa i etabliranih udruga i platformi za gaženje grassroots i potpuno volonterskih organizacija kakav je Femrevolt donedavno bio, bez mogućnosti za tužbe i bilo kakav drugi pravni lijek. S tim u vezi primjetan je i izostanak podrške Jindri sa takvih portala, slučaj se komentirao tek nakon eskalacije kada je poprimio i oblik sudske cenzure. Kome trebaju takve “feministkinje”?

Konačno, pozdravljamo i odluku Gradonačelnika Tomaševića o raspuštanju Upravnog odbora Poliklinike i njegov pritisak na Gordanu Buljan Flander koja je dovela i do njene neopozive ostavke. Nadamo se da je ovo početak kraja 20-godišnje vladavine korupcijske hobotnice. Činjenica da su se zdrav razum, prava žena i pravda opet našli na suprotnoj strani od sudske presude znači da ćemo morati i dalje ustrajati na borbi, a nadamo se da će nova gradska vlast na čelu s Gradonačelnikom nastaviti podržavati hrabre pojedinke poput Jelene Jindre u daljnjem istraživanju i razotkrivanju korupcije u ovim segmentima javnosti, jer je ovo tek vrh ledenog brijega.

Femrevolt

Tagovi: priopćenje, prava muškaraca, majčinstvo, podrška

Povezani članci

Priopćenje o osnivanju udruge Femrevolt

Priopćenje o osnivanju udruge Femrevolt

Veliko nam je zadovoljstvo obavijestiti vas da smo 30.4.2021. održale Osnivačku skupštinu radikalno-feminističke udruge Femrevolt i to putem platforme Zoom.